PREZENTA MINISTRULUI ENERGIEI, TOMA PETCU, LA CE OLTENIA

Data: 27-10-2017

In data de 27 octombrie 2017, ministrul Energiei, Toma Petcu, a fost prezent la sediul CE Oltenia, unde, impreuna cu reprezentantii sindicatelor si cu Directoratul CE Oltenia, au fost dezbatute problemele pe care le intampina compania la acest moment, atat cele de natura tehnica, cat si cele legate de resursa umana.

Reprezentantii sindicatelor au adus in discutie aspecte legate de:

  • necesitatea asigurarii fronturilor de lucru pentru exploatarile miniere si  efectuarii de investitii in unele grupuri energetice;
  • importanta depozitului de carbune din zona Rosia pentru buna functionare a centralelor de la Rovinari si Turceni;
  • numarul redus de angajati existent in zona productiva ca urmare a disponibilizarilor repetate si necesitatea intineririi fortei de munca;
  • nivelul scazut al salariilor din CE Oltenia in comparatie cu alti producatori de energie sau cu salariile acordate in administratia publica, tinand cont de importanta activitatii desfasurate de CE Oltenia pentru siguranta energetica a statului.

Conducerea CE Oltenia a subliniat faptul ca in analiza proiectiilor de buget pentru anul urmator au fost luate in considerare toate aspectele prezentate de partenerii sociali, precum  si impactul asupra cheltuielilor prioritare ale companiei (investitiile necesare imbunatatirii conditiilor de munca si retehnologizarii instalatiilor conform noilor reglementari legislative aferente sectorului energiilor clasice).

Importanta energiei pe baza de carbune pentru Romania a fost  prezentata si sustinuta in mod repetat de catre Ministerul Energiei, inclusiv in fata Comisiei Europene, in cadrul discutiilor privind  Pachetul Energie – Schimbari Climatice care impune limita de 550 g CO2/kWh.

S-a dovedit faptul ca, desi suntem tara care a depasit inca din anul 2014 cota de energie verde ce avea ca termen de implementare anul 2020, cota de piata a acestora a fost foarte scazuta datorita resurselor specifice pozitiei geografice a tarii noastre. In aceste conditii, CE Oltenia a dobandit pozitia binemeritata de campion energetic.

Astfel, dorind o piata pe termen lung pentru carbune, Ministerul Energiei a realizat pana in acest moment pasii utili transpunerii in practica a tuturor promisiunilor facute pentru asigurarea cadrului legislativ necesar desfasurarii in bune conditii a activitatii carierelor si a grupurilor energetice.

Avand in vedere  perspectiva carbunelui pe termen lung, este de mentionat implicarea autoritatii in deblocarea, pana la sfarsitul anului, a cererilor de rambursare din PNI pentru proiectele inscrise de CE Oltenia. Inclusiv colaborarea cu chinezii pentru construirea unui grup nou la Rovinari nu a fost anulata, urmatoarea intalnire fiind programata pentru luna noiembrie, urmarindu-se ca negocierile sa fie avantajoase pentru ambele parti.

Eforturile angajatilor vor putea fi rasplatite cu cresteri salariale in baza productiei realizate, iar discrepantele salariale provenite de la fostele companii care au fuzionat in anul 2012, pot fi depasite in baza rezultatelor financiare inregistrate,  compania neavand pana in prezent conditia financiara necesara eliminarii acestora.

De asemenea, ministrul Energiei a precizat ca exista un grup de lucru la nivelul ministerului pentru stabilirea strategiei energetice care va aduce modificari semnificative actualei legislatii in zona de producere a energiei electrice pe baza de carbune si de asigurare a rezervei de capacitate.