PUNCT DE VEDERE AL CE OLTENIA ASUPRA ARTICOLULUI “SISTEMUL ENERGETIC NATIONAL, LA UN PAS DE BLACKOUT. CE OLTENIA A IGNORAT CARBUNELE IEFTIN SI A CUMPARAT GAZE SCUMPE”, APARUT IN DATA DE 17.07.2018, IN ROMANIA LIBERA

Data: 19-07-2018

In articolul cu titlul “SISTEMUL ENERGETIC NATIONAL, LA UN PAS DE BLACKOUT. CE OLTENIA A IGNORAT CARBUNELE IEFTIN SI A CUMPARAT GAZE SCUMPE”, aparut in data de 17.07.2018, in cotidianul national Romania Libera, autor Marius Daea, sunt prezentate o serie de informatii care nu corespund realitatii sau sunt interpretate in mod tendentios.

Pentru corecta informare a opiniei publice vom expune in cele ce urmeaza explicatiile necesare:

  • Autorul acuza CE Oltenia ca “a decis sa produca energie electrica cu gaze naturale, mult mai scumpe decat carbunele”.

In realitate, grupurile energetice ale CE Oltenia sunt construite pentru a functiona pe baza de carbune si nu au instalatiile necesare pentru a inlocui carbunele cu gaz. Gazul si pacura se folosesc doar ca suport de flacara, in special la pornirea cazanelor, in proportie de cca 2% din cantitatea de combustibil utilizat. Instalatia existenta nu are posibilitatea sa consume mai mult gaz decat carbune si, in niciun caz, de a inlocui carbunele cu gaz pentru producerea energiei electrice.

  • Autorul acuza CE Oltenia ca “a produs energie electrica cu gaze naturale in loc de carbune, depasind cu mult cantitatile de gaze naturale contractate”.

In realitate, contractul de furnizare gaze naturale se semneaza in baza unor cantitati estimate si are prevazuta posibilitatea corectarii lunare a cantitatii estimate in limita a ±35%, in functie de numarul de grupuri energetice solicitate de Dispeceratul Energetic National si de calitatea carbunelui la momentul respectiv, care, in functie de umiditate, poate necesita un aport crescut de gaz, dar care niciodata nu poate fi inlocuit de acesta in instalatiile existente, pentru producerea energiei electrice.

  • Autorul acuza CE Oltenia ca „depasind cantitatile rezervate prin contract a creat dezechilibru si a pus in pericol Sistemul National de Transport de Gaze Naturale din Romania si Sistemul Energetic National”.

In realitate, este bine stiut ca, in perioadele cu temperaturi extreme de iarna sau de vara, CE Oltenia mentine siguranta Sistemului Energetic National, deoarece centralele pe baza de carbune sunt solicitate de Dispeceratul Energetic National tocmai pentru a acoperi dezechilibrele create in SEN de catre sursele regenerabile, carbunele dovedind permanent ca este cea mai sigura sursa de producere a energiei electrice, indiferent de conditiile atmosferice.

In plus, precizam ca cele trei proceduri organizate de CE Oltenia pentru achizitia serviciului de furnizare gaze naturale au fost derulate cu respectarea prevederilor legale de transparenta, prin postarea anunturilor inclusiv pe Bursa Romana de Marfuri si pe site-ul societatii, precum si cu trimiterea invitatiilor de participare la peste 10 operatori economici, potentiali ofertanti, iar autorul articolului face comparatie intre preturi ofertate in cadrul unor proceduri diferite.

De asemenea, este de mentionat faptul ca, in conditiile in care exista litigii intre CE Oltenia si alti operatori economici, in baza prevederilor art.12 din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, CE Oltenia nu are obligatia de a da informatii suplimentare asupra obiectului procedurii judiciare, acestea incadrandu-se la exceptiile expres prevazute de lege.