Statul câştigă, companiile pierd

Data: 20-11-2018

SURSA:FOCUS ENERGETIC

Statul a încasat în octombrie peste 94,67 milioane de euro în urma comercializării, pe platforma de licitaţie comună a Uniunii Europene (UE), a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) aferente instalaţiilor staţionare şi sectorului aviaţie, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Luna trecută au fost comercializate 4,858 milioane de certificate aferente instalaţiilor staţionare. Ceea ce înseamnă că statul român a obţinut, în medie, aproximativ 19,5 euro/certificat CO2. De remarcat, exact cu un an în urmă, aceleaşi certificate se tranzacţionau la preţuri de circa 7,5 euro.

Ministerul de Finanţe este bucuros că încasează sume importante de bani, pe care, în mod normal, trebuie să le cedeze Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) pentru a fi investite în proiecte de mediu, menite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Pe de altă parte, cei care trebuie să cumpere aceste certificate CO2, precum Complexul Energetic Oltenia (CEO) sunt aproape de colaps, tocmai pentru că achiziţia acestor certificate reprezintă aproximativ o treime din cifra de afaceri. Anul acesta, CEO ar trebui să plătească circa un miliard de lei pentru certificatele CO2.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii Europene (EU Emission Trading Scheme – EU ETS) s-a aplicat în prima fază pentru perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2007, iar a doua fază a schemei s-a desfăşurat în perioada 2008 – 2012, corespunzând primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto.

România participă la schema Uniunii Europene de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră de la data aderării la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007).

Cea de-a treia etapă a schemei EU ETS are o durată de opt ani, în intervalul 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2020.