TERMOCENTRALA TURCENI – 40 DE ANI DE ACTIVITATE

Data: 16-08-2018

Deschiderea lucrarilor la Termocentrala Turceni a inceput in mai 1973. “Vernisajul energetic” a avut loc peste 5 ani, in iulie 1978, cand zecile de mii de tone de fier si beton s-au insufletit, pulsand curent in Sistemul Energetic National.

Turceniul a fost mereu asimilat cu ideea de performanta, atat pentru imensitatea constructiei, cat si pentru multimea MW-tilor produsi.

O privire de ansamblu asupra celor 40 de ani de functionare pune in evidenta cifre spectaculoase de genul: 180 TWh energie electrica produsa, 3900 puneri in paralel, 767 mii ore de functionare insumate ale grupurilor energetice. Cea mai mare cantitate de energie produsa in cei 40 de ani a fost inregistrata in anul 2011, aproximativ 8 TWh.

S-a plecat de la un numar de 780 de salariati in anul 1977, si s-a ajuns, in 1990, la 4800 de angajati. Astazi, aceasta mare familie de energeticieni de la Turceni numara cca 1300 de salariati.

Rodul muncii acestor generatii de energeticieni se oglindeste in actuala configuratie, ca rezultat al adaptarii, de-a lungul timpului, la conditiile tehnice si organizatorice ale energeticii mondiale prin introducerea tehnologiilor de varf in producerea energiei electrice si prin indeplinirea conditiilor impuse de legislatia europeana pentru protectia mediului.

Se cuvine sa-i felicitam in special pe cei care si-au legat destinul de cel al Termocentralei Turceni, de la primii ani pana in prezent. Sunt inca in mijlocul nostru un numar de 10 salariati care aniverseaza anul acesta 40 de ani de activitate neintrerupta la Turceni:

Besliu Popescu Haralambie subinginer Serviciul Electrotehnic
Iovan Eugen presedinte Sindicatul Energia Turceni
Manolache Constantin sef de echipa Reparatii Electrice
Patularu Constantin operator tartare apa Sectia Chimica
Radu Viorel maistru Exploatare blocuri
Rotaru Marinica electrician IT & C
Sarbu Nicolae motopompist PSI
Tanasie Dumitru maistru Exploatare blocuri
Trasnea Gheorghita primitor-distribuitor Depozit echipamente
Zama Stefan sef echipa Reparatii turbine

Cea mai mare garantie pentru viitorul Termocentralei de la Turceni este insusi colectivul, deoarece capacitatea de a rezista provocarilor timpului este expresia devotamentului manifestat fata de sectorul energetic. Speram ca satisfactiile pe care le-au avut au fost cel putin egale cu efortul depus si consumul de energie umana din care a izvorat, de-a lungul anilor, energia electrica de la Turceni.

Multumim tuturor celor care au dat viata acestei centrale si au ales sa ramana aici decenii si uram multi ani Termocentralei Turceni!