Termocentralele din Oltenia ar trebui oprite timp de şase luni, pentru conformarea la normele UE de mediu – secretar de stat

Data: 19-04-2018

SURSA: Economica.net

Conformarea României la noile standarde europene de mediu privind producţia de energie pe cărbune ar însemna o perioadă de oprire de cel puţin şase luni pentru fiecare grup din Oltenia, însă autorităţile române vor cere o derogare pentru centralele Turceni şi Rovinari, a declarat, miercuri, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, într-o conferinţă pe tema strategiei energetice a României.

‘Decizia Comisiei Europene (privind limitele de noxe pentru anul 2021 – n. r.) permite valori de conformare destul de restrictive privind emisiile, chiar extrem de restrictive, interpretarea fiind diferită de la stat la stat, la fel şi abordarea. Polonia şi Bulgaria au contestat deja procedural această decizie. Dar cel mai important lucru care rezultă de aici este următorul: o analiză primară a valorilor-limită de emisii corelată cu instalaţiile pe care le avem arată că în toate cazurile nu sunt suficiente măsuri secundare, ca atare abordarea este de a se lua măsuri primare, care înseamnă efort investiţional foarte mare şi, mai important, o perioadă de oprire de minimum şase luni pentru fiecare grup energetic. Vorbim de schimbarea arzătoarelor în noua tehnologie’, a arătat Vişan.

Potrivit acestuia, România se pregăteşte să ceară derogări pentru centralele Rovinari şi Turceni, însă acest lucru nu este posibil pentru centrala de la Craiova, unde există deja un infringement pentru probleme de mediu.

‘Avem situaţii deosebite. Putem vorbi de astfel de derogări în cazul centralelor de la Rovinari şi Turceni, dar avem deja infringement zonal la Craiova, deci aici va trebui să ne conformăm cerinţelor europene până în 2021’, a susţinut secretarul de stat.

El a precizat că va fi realizat un studiu privind indentificarea măsurilor ce trebuie luate şi ce vor însemna acestea din punct de vedere tehnic şi investiţional.

‘Un alt element esenţial este că aceste ţinte sunt valabile pentru toate statele, deci din păcate va fi îngrămădeală, ca să folosesc un termen accesibil, privind achiziţia acestor noi arzătoare. Foarte puţine firme în lume au tehnologia pusă la punct’, a adăugat Vişan.

Oficialul ministerial a mai spus că România va propune Comisiei Europene un program de conformare la noile standarde de mediu, astfel încât să nu fie oprite centralele din Oltenia.

‘Noi elaborăm un grafic în acest sens. Am înfiinţat un grup de lucru împreună cu ANRE, cu Ministerul Mediului şi cu Transelectrica şi vom duce în Guvern şi, apoi, la Comisia Europeană, un program concret de conformare, în condiţiile în care nu ne putem în niciun moment gândi că vom opri aproape 1.600 de MW în Oltenia, în fiecare moment, şi să avem în acelaşi timp cu ce asigura siguranţa în sistemul energetic’, a mai spus acesta.

În luna iulie 2017, Sorin Boza, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, preciza că noile standarde europene de mediu ar însemna închiderea tuturor termocentralelor pe cărbune din România.

‘Acest pachet (de directive europene – n. r.) prevede reducerea emisiilor la 550 grame de dioxid de carbon pe kWh produs. Astăzi, Complexul Energetic Oltenia şi producătorii pe lignit au undeva la 940 de grame. Însă trebuie să ştim toţi că, dacă mâine am construi o centrală nouă pe lignit, n-ar putea să producă sub 700 de grame. Tehnic, este imposibil. Este important să înţelegem de ce 550 şi nu 750. Ne limitează tehnic’, a arătat Boza.

Potrivit acestuia, CE Oltenia a investit un miliard de euro din fonduri proprii pentru instalaţii care să reducă poluarea.

‘Pachetul de directive europene ar elimina cărbunele, iar România nu este pregătită să renunţe de tot la cărbune’, a susţinut oficialul CE Oltenia.