ACTIONARII CONVOCATI SA APROBE AMANAREA

Data: 4-09-2014

Listarea Complexului Oltenia, la jumatatea anului viitor

Sursa: Bursa

Listarea producatorului de energie pe baza de lignit Complexul Energetic Oltenia va fi amânata pentru finalul semestrului I din 2015, ne-au spus surse apropiate situatiei. Initial, operatiunea era programata pentru toamna acestui an.

Actionarii societatii sunt convocati pe 8 septembrie sa aprobe, printre altele, modificarea actului constitutiv al Complexului Oltenia. Potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial, modificarile vizeaza dreptul Ministerului Economiei de a finaliza oferta publica de actiuni in termen de 36 de luni de la data inmatricularii societatii la registrul comertului, dar si prelungirea acestui termen, o singura data, cu sase luni, la recomandarea consultantului sau la cererea actionarilor.

Sursele noastre ne-au explicat: „Amânarea este convenabila din mai multe puncte de vedere. Pentru listare este nevoie de evaluarea rezervelor de carbuni, iar aceasta operatiune dureaza mai mult decât a estimat societatea initial. Apoi mai trebuie rezolvata si problema provizioanelor intrucât Complexul Oltenia a livrat carbune unor CET de la care are multi bani de recuperat. Unele CET-uri au intrat in insolventa. Daca AGA va aproba modificarile actului constitutiv, atunci vânzarea pachetului de 15% din actiunile companiei pe Bursa de Valori Bucuresti se poate face cel târziu pâna la finele anului viitor”.

Asocierea SC Geoconsulting SRL & Wardell Armstrong International a câstigat licitatia organizata de producatorul de energie pe baza de carbune Complexul Energetic Oltenia pentru evaluarea independenta a rezervelor si resurselor companiei. Potrivit datelor publicate pe SEAP, valoarea contractului este de 310.000 euro.

Rezultatul evaluarii va fi inclus intr-un Raport de Resurse Minerale si va face parte din Prospectul care urmeaza sa fie pregatit pentru oferta publica primara.

In luna ianuarie a acestui an, Laurentiu Ciurel, directorul general al Complexului Oltenia, a declarat ca societatea are de recuperat creante de circa 770 milioane de lei de la CET-urile carora le-a furnizat carbunele in anii trecuti.

Domnia sa a explicat ca trebuie sa constituie provizioane pentru o parte importanta din aceste creante, care vor afecta rezultatele financiare pe 2013. „Estimam ca vom incheia anul 2013 cu un profit de circa 300 milioane de lei, dar va trebui sa constituim provizioane de circa 200 milioane de lei”, a mai spus domnul Ciurel la vremea respectiva.

Pe ordinea de zi a AGA programata pe 8 septembrie mai figureaza si aprobarea actului constitutiv al CEO Trading. Noua societate va fi compania de trading a Complexului Oltenia, prin care producatorul isi va putea exporta energia mai usor, conform surselor noastre. „Legea energiei impune producatorilor sa vânda toata energia pe OPCOM. Un trader exporta energia mult mai usor”, ne-au explicat sursele noastre.

Actionarii mai trebuie sa avizeze suplimentarea garantiilor pentru creditul de 100 milioane lei contractat de la Banca Transilvania si suplimentarea liniei de credit acordate de Alpha Bank cu suma de 50 milioane de lei.