Carbunele, important in mixul energetic in urmatorii 20 de ani

Data: 9-04-2015

Sursa: GAZETA DE DIMINEATA

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, susține într-un răspuns acordat senatorului de Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu, că din analizele efectuate până acum a reieșit faptul că în mixul energetic al României cărbunele rămâne o componentă importantă pentru următorii 20 de ani. În aceste condiții Guvernul acordă o importanță deosebită dezvoltării sectorului minier din România și companiilor din acest domeniu.

Haralambie Vochițoiu, senator de Valea Jiului, a vrut să afle de la ministrul Energiei, Andrei Gerea, dacă sunt companii interesate de privatizarea CEH și care sunt măsurile pe care ministerul de la întreprinde pentru ca structura energetică hunedoreană, aflată în mare dificultate, să funcționeze în continuare.

Senatorul a aflat nu numai că sunt mai multe companii interesate de privatizarea CEH, dar și că din analizele de până acum rezultă că în viitorii 20 de ani cărbunele reprezintă o componentă importantă a mixului energetic.

”Instituţia noastră a efectuat analize preliminare privind mixul energetic naţional pentru următoarele două decenii şi constatarea a fost că una dintre resursele energetice importante a fost, este şi va rămâne cărbunele. În acest context, acordăm o importanţă deosebită dezvoltării sectorului minier din România şi a companiilor din acest domeniu.Astfel, CEH pregăteşte în prezent punerea în aplicare a unui program de restructurare pentru a-şi eficientiza activitatea, axat pe reducerea pierderilor, diminuarea costurilor şi creşterea veniturilor, în perspectiva privatizării acestei companii”, se arată în răspunsul ministrului Andrei Gerea.

Potrivit sursei citate, din cauza situației dificile în care se află CEH-ul, în cadrul societății este în curs de finalizare un amplu proces de restructurare și eficientizare.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, afirmă că o decizie privind continuarea sau nu a procesului de privatizare va fi luată în cursul semestrului I al acestui an.

Strategia de privatizare majoritară, constând în vânzarea către un investitor strategic a unui pachet de 51% de acţiuni nou emise prin majorare de capital social, a fost aprobată de Guvernul României prin HG nr. 86/2013.

În octombrie anul trecut, ministerul Energiei a publicat “Anunţul de intenţie cu privire la testarea interesului potenţialilor investitori privind privatizarea Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A.”. Mai mulţi investitori, printre care şi Quintana Minerals Corporation (societate americană care a aflat despre CEH de la fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu) şi-au exprimat interesul de a participa la procesul de privatizare a complexului, aidcă de a achiziţiona pachetul de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital social prin emisiune de noi acţiuni.

Fosta conducere a CEH susținea că de privatizarea CEH sunt interesați mari giganți europeni. Aurel Niculescu, fostul director general, vorbea despre Electricite de France, două firme din Germania și o firmă din Turcia.