Guvernul polonez propune un plan de susţinere a sectorului minier

Data: 10-09-2015

Sursa: ZIARUL FINANCIAR

Statul polonez intenţionează să transfere o parte din participaţiile deţinute la grupul de gaze naturale PGNiG, compania de utilităţi PGE şi asigurătorul PZU într-un fond de investiţii care le va utiliza ca garanţie pentru a atrage fonduri pentru compania minieră cu probleme Kompania Weglowa, potrivit Reuters.

Trezoreria va cere guvernului să aprobe transferul participaţiilor către fondul controlat de stat TF Silesia. Potrivit ministrului adjunct al Trezoreriei poloneze, participaţiile respective au o valoare combinată de 1,4 miliarde de zloţi (330 milioane de euro), însă ministerul nu se aşteaptă ca fondul să le vândă pe piaţă, ci să le folosească drept garanţie pentru a obţine credite.

Fondurile obţinute vor fi folosite pentru a ajuta Kompania Weglowa, care a continuat să înregistreze pierderi în prima jumătate a acestui an. În acelaşi sector minier, compania minieră australiană Prairie Mining, care s-a listat recent pe bursa de la Varşovia, vrea ca mina pe care o va construi în estul Poloniei să aibă cele mai scăzute costuri de producţie din Europa, potrivit The Warsaw Voice. Autor: Cătălina Apostoiu