INTERPRETARI NEADEVARATE ASUPRA INDICATORILOR FINANCIARI AI CE OLTENIA INREGISTRATI IN PRIMUL SEMESTRU 2015

Data: 24-09-2015

Ca urmare a articolului aparut in cotidianul Gorjeanul din data de 24.09.2015, cu titlul „Consiliul de Supraveghere, raport cu minusuri la şase luni: CEO, datorii de peste o mie de miliarde de lei”, aducem la cunostinta opiniei publice urmatoarele aspecte:

• Articolul prezinta informatia falsa precum „CEO are profit de doar 130 de miliarde de lei vechi, care ar fi inexistent dacă structura ar fi achiziţionat certificatele de CO2, impuse a fi cumpărate în perioada prinsă în raport. Astfel dacă CEO achiziţiona certificatele în primele şase luni ale anului, profitul ar fi fost aproape inexistent, susţine profesorul de management Dan Morega, şeful Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice”.

In realitate, CEO a constituit provizioane pentru certificatele de CO2,la 30.06.2015, in valoare de 450 miliarde lei vechi, suma care se regaseste in situatiile financiare la semestrul I 2015.La data prezentului comunicat, societatea a achizitionat pentru anul 2015 certificate in valoare de 904 miliarde lei vechi, are constituite provizioane in valoare de 865 miliarde lei vechi si, totodata, are certificate de achizitionat din PNI in suma de 720 miliarde lei vechi. Deci, in total, este cuprinsa in situatiile financiare suma de 2.489 miliarde lei vechi doar pentru certificate de CO2.

Mentionam ca nu era avantajos pentru companie sa faca acesta achizitie in prima perioada a anului in care preturile certificatelor au fost ridicate din cauza perioadei de conformare pentru anul anterior, in cea de-a doua parte a anului avand acces la certificate mai ieftine, provenite din PNI.
In ceea ce priveste achizitionarea certificatelor de CO2 cuprinse in PNI, conform HG nr. 1096/2013, termenul de achizitionare a fost prelungit de la 30.06.2015 pana la sfarsitul anului.

• Articolul prezinta informatia falsa precum „Compania are, potrivit raportului, datorii de peste o mie de miliarde de lei vechi şi credite extrem de mari din care s-a reuşit, în primul semestru, rambursarea a mai puţin de 1150 de miliarde de lei vechi”.

In realitate, datoriile catre furnizorii curenti se platesc in termenele de scadenta care pot fi ulterioare datei de 30.06.2015. Nu exista datorii la furnizori iesite din scadenta.
Acestea se ridica la valoarea de cca o mie de miliarde de lei vechi, dar au termene de rambursare pana in decembrie 2015.

Datoriile catre institutiile de credit sunt rambursate esalonat, pe mai multi ani. Societatea si-a onorat toate obligatiile contractuale de plata conform graficelor de esalonare aferente creditelor, nefiind inregistrate sume restante, respectiv CEO nu trebuia sa ramburseze o suma mai mare de 1150 miliarde lei vechi in perioada primului semestru al acestui an.
Perioadele de rambursare a creditelor comerciale sunt intre 10 si 40 de ani. Aceste credite au fost accesate in perioada 2007-2012 pentru investitiile de mediu.

Referitor la datoriile totate catre bugetul de stat, precizam ca suma platita de CE Oltenia in primele 8 luni ale acestui an se ridica la valoarea de 373.089.078,37 RON (cca 85 milioane de euro).

Anexam Certificatul de Atestare Fiscala emis de ANAF, in data de 24.09.2015, care arata ca CE Oltenia figureaza cu suma de 0 lei ca si obligatii de plata si/sau sume de rambursat.

ultimul certiifcat de atestare fiscala emis pt CEO ( fara datorii)_Page_1

ultimul certiifcat de atestare fiscala emis pt CEO ( fara datorii)_Page_2