REZULTATE CUPLARE PIEŢE PENTRU DATA DE 20, 21, 22 IULIE 2015

Data: 22-07-2015

Accesând adresa http://ceoltenia.ro/business/piata-de-energie/opcom/, se poate observa, zilnic, situaţia tranzacţiilor din PZU, respectiv capacităţile de interconexiune disponibile alocate – ATC.

CE Oltenia, semnalează încă o dată faptul că ANRE şi Transelectrica nu a rezervat ATC şi pentru PZU.

În continuare, deşi preţurile din România sunt mult mai mici decât cele din Ungaria, transferul de energie este doar din Ungaria spre România, astfel:

• în data de 20.07.2015, preţul pe PZU în România a fost de 49,02 €/MWh, iar în Ungaria de 58,90 €/MWh, din România nu a fost transferată energie către Ungaria, dar din Ungaria către România a fost transferată cantitatea de 718 MWh;
• în data de 21.07.2015, preţul pe PZU în România a fost de 42,36 €/MWh , iar în Ungaria de 69,25 €/MWh, din România nu a fost transferată energie către Ungaria, dar din Ungaria către România a fost transferată cantitatea de 765 MWh;
• în data de 22.07.2015, preţul pe PZU în România a fost de 47,37 €/MWh , iar în Ungaria de 84,08 €/MWh, din România nu a fost transferată energie către Ungaria, dar din Ungaria către România a fost transferată cantitatea de 648 MWh.

Deşi în data de 22.07.2015 între orele 9:00 şi 19:00 preţul în Ungaria a fost de peste 100 euro, nu s-a putut transfera nici măcar „un MWh” din România către Ungaria.

De mai multe zile ATC din România către Ungaria este „zero” iar din Ungaria către România este 1200 MW. Aceasta înseamnă că toată capacitatea din România către Ungaria este rezervată numai pe termen lung, dar nu este utilizată în totalitate decât atunci când bate vântul.

Datele pot fi uşor de vizualizat pe site-ul transelectrica.ro, unde se poate observa că transferul de energie către Ungaria nu depăşeşte puterea de 400 MW decât în zilele cu vânt puternic.

Toate acestea se întâmplă deoarece ANRE şi Transelectrica pun în continuare bariere producătorilor clasici, astfel încât să fie menţinut cât mai jos preţul pe PZU.

Deoarece ANRE şi Transelectrica nu au rezervat ATC şi pentru PZU s-a dat posibilitatea furnizorilor să nu perfecteze contracte pe termen lung cu producătorii clasici, aşteptând preţuri mici în PZU. Efectul va fi falimentarea producătorilor pe cărbune cu grave consecinţe pentru siguranţa „Sistemul Electroenergetic Naţional”.

Prin urmare, se confirmă, zilnic, afirmaţia CE Oltenia potrivit căreia pe PZU „se importa din Ungaria, deşi preţul este mai mare decât în România”, spre deosebire de poziţia ANRE care susţine contrariul, dar recunoaşte că „are în vedere rezervarea unei capacităţi de transfer pentru PZU’’.