Salarii majorate la Complexul Energetic Oltenia

Data: 25-02-2018

SURSA: FOCUS ENERGETIC

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, a majorat salariile de bază brute pentru circa 3.800 de angajați, din totalul de 13.300 de salariaţi.

”Începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru respectarea prevederilor HG nr.846/2017 prin care salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată s-a stabilit la valoarea de 1.900 lei lunar, la care se adaugă sporurile cu caracter permanent și nepermanent, precum și o compensație financiară, CE Oltenia a majorat salariile de bază brute pentru un număr de circa 3.800 de angajați”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul companiei.

De asemenea, în urma negocierii cu sindicatele, CE Oltenia a încheiat în decembrie 2017 un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă prin care, pentru menținerea salariului net, calculat în baza prevederilor fiscale anterioare intrării în vigoare a OUG nr.79/2017, ”fiecare salariat al CE Oltenia beneficiază lunar de o compensație brută egală cu influența asupra salariului net, determinată de transferul obligațiilor privind contribuțiile sociale datorate de angajator la angajat”, potrivit News.ro.

Astfel, reprezentanții producătorului de energie spun că, în luna ianuarie, drepturile salariale ale angajaților CE Oltenia au fost acordate cu menținerea câștigului net calculat în baza prevederilor anterioare aplicării OUG nr.79/2017.

Altfel, compania anunță că, pentru anul 2017, a achiziționat peste 227.000 certificate verzi, a căror valoare depășește 30 milioane lei.

”Certificatele verzi au fost achiziționate la cel mai mic preț de pe bursa OPCOM, de la producătorii din surse regenerabile, numărul certificatelor fiind stabilit de către ANRE, raportat la energia vândută consumatorilor finali și la energia consumată pentru extracția cărbunelui în vederea producerii energiei electrice, conform prevederilor Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile”, spun oficialii companiei.

Complexul Energetic Oltenia a cheltuit peste 160 milioane lei pentru achiziția certificatelor verzi, de la înființare până în prezent.

”În baza prevederilor legislative, pentru anul 2018, prețul unui certificat verde a crescut cu 2,27 lei față de 2017. Deși în legea menționată se precizează că producătorii sunt scutiți de la plata certificatelor verzi corespunzătoare energiei utilizate în consumul propriu tehnologic, nu se consideră că energia utilizată de CE Oltenia pentru exploatarea cărbunelui reprezintă consum propriu tehnologic”, informează compania.

Marii consumatori de energie din România, cu excepția CE Oltenia, au fost scutiți de la achiziția unei cantități considerabile de certificate verzi, CE Oltenia fiind al treilea mare consumator de energie din România, după Alro Slatina și ArcelorMittal Galați, adaugă ei.

CE Oltenia estimează pentru anul trecut un profit de 200 milioane lei.

În 2016, compania a avut pierderi de 139,8 milioane lei.

Ultimul an când a realizat profit a fost 2013, când societatea a raportat un rezultat net de 4,59 milioane lei.

Complexul Energetic Oltenia a realizat anul trecut o producţie de 15 TWh energie electrică, însemnând în medie 24% din producţia totală de energie a României. Faţă de anul anterior, producţia de energie a companiei a crescut cu peste 11%. În anul 2016, CE Oltenia a realizat o producţie de energie electrică de 13,5 TWh.

De asemenea, producţia de cărbune realizată anul trecut de CE Oltenia a fost de peste 22,5 milioane tone, în creştere cu circa 11,5% faţă de anul 2016, cele mai mari livrări de lignit înregistrându-se de la exploatările miniere EMC Roşia-Rovinari, EMC Motru şi EMC Jilt.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Ministerul Energiei deţine 77,15% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acţiuni. Restul acţiunilor aparţin Electrocentrale Grup (0,84%) şi Societăţii pentru Închiderea – Conservarea Minelor.