Termocentrala de 900 de mil. de euro din Oltenia: chinezii o fac doar dacă acceptăm tehnologia lor

Data: 11-08-2014

Sursa: ECONOMICA.net

Proiectul termocentralei pe lignit de 600 de MW de la Rovinari se va face doar dacă peste 60% din echipamente vor proveni din China.

Centrala Rovinari
Chinezii vor să producă la ei în ţară cel puţin 60% din echipamentele pentru grupul nou de 600 de MW de la Rovinari, o investiţie de 900 de milioane, sau contractul nu se va semna niciodată, spune Rodin Traicu, membru în Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor şi un obisnuit al funcţiilor de conducere din companiile energetice de stat.
„Am făcut parte din delegaţia care a fost în China şi unde s-a discutat despre investiţia de la Rovinari. Trebuie spus că, în  China,  finanţarea nu mai este la fel de simplă precum acum câţiva ani. Pentru a fi bancabil la ei, un proiect al unei companii chinezeşti trebuie să conţină prevederea ca cel puţin 60% din echipamente să fie construite în China, să dea de muncă poporului chinez. Proiectul de la Rovinari nu face excepţie”, a explicat Traicu.

Termocentrala nouă pe lignit de la Rovinari, acolo unde activează Complexul Energetic Oltenia (CEO), a apărut in discuţia publică acum doi ani. Compania China Huadian Engineering a semnat mai întât un memorandum de înţelegere cu partea românească, apoi, după vizita din toamna anului trecut a premierului chinez Li Keqiang, s-a semnat o scrisoare de intenţie prin care partea chineză se angaja să investească în acest proiect. În acest moment, potrivit declaraţiilor lui Valeriu Bivol, director în cadrul CEO, proiectul are studiul de fezabilitate al părţii chineze făcut, iar consultanţii pe proiect fac raportul de evaluare.

„S-a stabilit soluţia tehnică, amplasamentul, facilităţile comune. În sarcina noastră cade racordul la Sistemul Energetic Naţional, racordul la reţeaua de apă, accesul la depozitul de cărbune, construcţia staţiei electrice de alimentare de rezervă, câteva clădiri administrative. Ei vin cu finanţarea şi cu echipamentele”, spune o sursă din managementul CEO.

În cadrul raportului de evaluare se va stabili suma totală necesară investiţiei şi procentele fiecărei părţi în compania mixtă. Deşi nu se poate nici măcar specula pe procente înainte de raportul de evaluare, sigur este că partea chineză va deţine majoritatea. „Ei sunt cu banii, ei vor fi majoritari”, arată sursa citată.

Potrivit estimărilor, dacă părţile română şi chineză se pun de acord asupra provenienţei echipamentelor, până la sfârşitul acestui an compania mixtă va fi înfiinţată, iar, de la anul, începe construcţia noului grup, care este prognozată să dureze trei ani.

Potrivit sursei citate, chinezii ar fi încercat să obţină de la Guvern garanţia că întreaga cantitate de energie produsă de către noul grup va fi preluată în sistemul energetic naţional, ceea ce ar fi echivalat cu garanţia că vor avea clienţi pentru toată cantitatea de energie produsă, însă solicitarea lor s-a lovit de refuzul autorităţilor, pentru că este contrară prevederilor din Legea Energiei şi contrară principiilor europene.

„Vor funcţiona în condiţii de piaţă liberă. Vor avea clienţi dacă vor fi eficienţi, nimeni nu le garantează că-şi vor vinde marfa”, apreciază sursa.

Grupul de 600 de MW de la Rovinari face parte din proiectele prin care România încearcă să atragă investiţii chinezeşti, alături de reactoarele 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, linia rapidă de cale ferată Bucureşti-Constanţa şi autostrada Piteşti-Craiova.

Noua termocentrală va funcţiona pe bază de lignit, va genera 500 de locuri de muncă şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, dezafectate.

Compania de stat China Huadian Engineering are ca principale domenii de activitate producţia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei şi protecţia mediului, energii din surse neconvenţionale, construcţia de centrale electrice, respectiv cercetare şi dezvoltare de produse de înaltă tehnologie.

Operaţiunile grupului China Huadian, din care face parte compania, includ producţia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele şi alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic.

China Huadian Engineering a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfăşurare şi în Turcia.