DE CE GREENPEACE NU SEMNALEAZA SI IMPACTUL ENERGIEI “VERZI” ASUPRA MEDIULUI ?

Data: 21-08-2015

Plecand de la continuele acuzatii aduse de Greenpeace asupra energiei pe baza de carbune, in special asupra energiei produse de CE Oltenia, incercand prin toate demersurile sa blocheze activitatea carierelor aferente, tinem sa aducem in atentia opiniei publice unele aspecte ale impacului energiei “verzi” asupra ecosistemelor si sanatatii oamenilor:

Greenpeace „considera ca populatia locala si mediul natural sunt prioritare oricaror activitati extractive”, dar oare de ce nu sunt prioritare si activitatilor producatorilor de energie din surse regenerabile care au impact negativ asupra ecosistemelor gazda (de exemplu, turbinele eoliene ucid anual 440.000 de pasari doar in SUA ) si asupra habitatelor umane invecinate (paletele eolienelor in miscare, sau bucati de gheata formate pe ele se pot desprinde si pot provoca victime sau pagube materiale, iar zgomotele si vibratiile au influente nocive asupra sanatatii oamenilor).

Sursa:
http://www.financiarul.ro/2013/03/12/centralele-eoliene-o-tehnologie-verde-care-isi-are-contestatarii-sai/

Greenpeace sustine ca „pulberile in suspensie, sau praful ridicat de utilaje si benzi transportoare, influenteaza negativ atat sanatatea locuitorilor din zona de extractie, dar si din imprejurimi, pe o raza de zeci de kilometri”.
In paralel, putem aduce in discutie efectele negative asupra sanatatii riveranilor care se situeaza la o distanta de 5-10 km de parcurile eoliene prin binecunoscutul „sindrom al turbinelor eoliene” (migrene constante, zgomote in urechi, insomnii, afectiuni cardiace – simptome raportate frecvent de catre persoanele care locuiesc in apropierea turbinelor eoliene).
Dr. Nina Pierpont din New York spune ca sindromul turbinelor este foarte real si ca acesta este ”micul secret murdar” al industriei de energie verde.
Multi localnici au inceput procese impotriva autoritatilor pentru ca doresc indepartarea turbinelor. De exemplu, in Danemarca, unde eolienele au fost introduse in masa deja de 30 ani, guvernul a reactionat la cererea publica, oprind instalarea noilor eoliene terestre, mai ales din cauza riscurilor pentru sanatate.

Sursa:
http://www.financiarul.ro/2013/03/12/centralele-eoliene-o-tehnologie-verde-care-isi-are-contestatarii-sai/
https://saccsiv.wordpress.com/2013/11/01/turbinele-eoliene-provoaca-oamenilor-boli-misterioase/
http://m.ziarulevenimentul.ro/stiri/sanatate/parcurile-eoliene-nocive-pentru-sanatate–597.html

Reprezentantii Greenpeace „sunt de parere ca activitatea miniera distruge permanent padurea – presupune scoaterea definitiva din circuitul silvic”.
Nu pot fi considerate scoateri definitive din circuitul silvic atat timp cat CE Oltenia deruleaza permanent activitati de reconstructie ecologica prin redarea in circuitul silvic sau agricol a terenurilor libere de sarcini tehnologice. CE Oltenia a redat in circuitul silvic si agricol 575 ha, prin lucrari de amenajare, modelare si refertilizare a solului si prin plantatii de grau, salcam sau Miscanthus.
In schimb, pentru fiecare generator instalat intr-o zona impadurita trebuie defrisati intre 16.000 si 24.000 de metri patrati de padure.

Sursa:
wind-power-problems.org

Inclusiv panourile solare polueaza atmosfera inca inainte de utilizarea lor propriu-zisa, pentru ca in procesul lor de producere se emana cantitati uriase de CO2, iar din momentul in care sunt montate si sunt in stare de functionare, un metru patrat de panouri solare elibereaza in atmosfera pana la 314 kg CO2 /an.
Producerea panourilor solare inseamna consumarea unei cantitati foare mari de silicon, iar pentru curatarea reactoarelor din productia siliconului este folosit un gaz numit hexafluorida de sulfura, considerat cel mai periculos gaz cu efect de sera (1 tona de hexafluorida de sulfura are un efect de sera echivalent cu 25.000 de tone de dioxid de carbon).

Sursa:
http://www.green-report.ro/panourile-solare-polueaza/

Spre deosebire de toti ceilalti producatori de energie (atat din surse regenerabile, cat si pe baza de carbune care nu au au realizat niciun fel de investitii pentru reducerea poluarii si nici nu detin autorizatiile de mediu necesare functionarii), CE Oltenia a investit sute de milioane de euro in instalatii care incadreaza impactul asupra mediului in limitele impuse de legislatia actuala si pentru redari in circuitul silvic si agricol a suprafetelor afectate de exploatarile miniere .

Cu toate acestea, CE Oltenia este in permanenta tinta atacurilor ONG-urilor care au ca scop desfiintarea energiei produse pe baza de carbune.

Mentionam ca CE Oltenia a invitat reprezentantii Greenpeace si Bankwatch la o sedinta de prezentare a tuturor autorizatiilor de mediu si a eforturilor depuse pentru implementarea proiectelor de mediu, dar, in urma discutiilor purtate, acestia si-au exprimat dezinteresul total fata de realizarile companiei, cu convingerea ca energia pe baza de carbune nu trebuie sa mai existe, fara a avea o argumentatie in acest sens.